Djup bukandning, så gör du

Lär dig djupandas och du investerar i ditt eget liv! Praktisera helst en stund varje dag, och vid behov, när du känner att stressnivån i kroppen stiger.
 
1. Sätt dig på en stol, eller på golvet i tex skräddarställning(du kan ha en kudde under rumpan för att komma upp lite så att du kan sträcka på ryggen. Eller så kan du sitta på en s.k. meditationskudde.
Se till att du kan sträcka på dig så att du sitter rak i ryggen -försök komma bak med sittbenen så brukar det gå bättre att räta på ryggen. Lyft huvudet uppåt, men vinkla ner hakan en aning så att du kan fästa blicken i golvet framför dig.
-Det går också bra att lägga sig på golvet, på rygg. Och lägga händerna över magen så att du kan känna dina andetag under händerna. Prova gärna att praktisera dina andetag både liggandes och sittandes, och välj det som du trivs med.
 
2. Slut gärna ögonen så att du kan rikta uppmärksamheten inåt(en del trivs bättre med att ha halvöppna ögon och titta på en punkt i golvet, eller på nästippen) Personligen tycker jag att det är effektivt att sluta ögonen.
 
3. Andas hela tiden genom näsan, både på in- och utandning: När du andas in, släpp ut buken och tänk dig att du fyller buken med luft som om den vore en ballong. Det känns ofta trögt och ovant i början, men när du har övat ett tag kan du "fylla buken" nerifrån och ända upp till nyckelbenen. Håll gärna kvar andetaget ett par sekunder, innan du andas ut.
 
4. När du andas ut, låt magen sjunka in mot ryggraden som om du nu tömde ballongen på luft. Du kan mjukt men aktivt dra naveln inåt-uppåt. Håll gärna ute andan ett par sekunder, innan du andas in igen.
-I detta andetag aktiveras diafragman väldigt mycket, alltså vår största andningsmuskel, som ligger som en skiljevägg/golv mellan lungorna och buken. Efter man har andats en stund så brukar diafragman mjukas upp så att det blir lättare att andas ännu djupare.

---------------------
När du har praktiserat en tid kanske du vill prova att andas detta andetag i fyrkant, som det kallas. Då räknar du lugnt till fyra på inandning, och håller sen inne andetaget lika länge och räknar till fyra. Därefter andas ut lika länge på fyra, och till sist håller ute andan lika länge pch räknar till fyra där också. Upprepa 10 varv.
 
Detta kan ses både som en liten meditation där du koncentrerar dig på att räkna i andetagen och på så vis stillar tankeflödet, men också som en hälsoandning där kroppen hinner ta hand om syret och du tränar upp lungkapaciteten. Lycka till!
 
 

själensträdgård.blogg.se

I själens trädgård kan vi odla det som är gott och berikande i våra liv. Vi kan så små frön av drömmar inom oss att växa och bära frukt. Vi kan rensa bort ogräset i våra sinnen, eller upptäcka att vissa ogräs i själva verket är fantastiska nyttoväxter! Låt oss på bästa sätt ta hand om vår själ, vår kroppsliga boning, våra medmänniskor, vår jord, vår trädgård.

RSS 2.0