Dags att äta rödbetor (och andra rotsaker)!

Höst betyder skördetid, och vi kan frossa i säsongens svenska skördar i form av äpplen, grönsaker och rotfrukter. Närodlat här ifrån Sverige är såklart det bästa valet både för hälsan och miljön, då vi slipper långa och onödiga transporter, som både förorenar luft och vatten, samt gör att skördarna måste tas innan grönsakerna är färdiga, och då ger sämre näring. Jag menar...om man har växthus som jag har, då vet man hur en solmogen tomat direkt från kvist ska smaka -det är en väldig skillnad mot en som fått mogna i transporten från Spanien.
 
Men, tänkte bara slå ett slag för rödbetan! Du kan lätt se på den intensiva och kraftiga färgen att den är fullknökad med antioxidanter. Dessutom har den, liksom spenat, högt innehåll av nitrat, som har visat sig både öka prestationsförmågan hos idrottare, förbättrar muskeluppbyggnaden, samt sänker blodtryck och kolesteroler. Den är lever- och blodrenande, och innehåller dessutom färre kolhydrater än andra rotfrukter, så det är en riktig superknöl. Tänk också på att äta färgstarka grönsaker av olika färger för att få i dig så mycket olika vitaminer och antioxidanter som möjligt. Det är både en investering för hälsan och för en strålande hy och friskt hår. Ät den så färsk som möjligt.
 
Själv gör jag ibland en råkostsallad, bestående av rivna rödbetor, rivna morötter, lite finstrimlad rödlök, och ev lite finstrimlad ingefära. En av mina barn tycker om den, själv älskar jag den!
Om jag gör egen juice i min råsaftcentrifug, så gör jag den gärna på morötter, rödbetor och ingefära, som en riktig näringsboost om höst och vinterhalvåret.
 

själensträdgård.blogg.se

I själens trädgård kan vi odla det som är gott och berikande i våra liv. Vi kan så små frön av drömmar inom oss att växa och bära frukt. Vi kan rensa bort ogräset i våra sinnen, eller upptäcka att vissa ogräs i själva verket är fantastiska nyttoväxter! Låt oss på bästa sätt ta hand om vår själ, vår kroppsliga boning, våra medmänniskor, vår jord, vår trädgård.

RSS 2.0