Sesamolja för ansikte, kropp och matlagning

Vill du göra det enkelt för dig och slippa beställa lyxiga oljor på nätet, så rekommenderar jag verkligen den(förutom kokosoljan) ekologiska sesamoljan, som går att hitta i välsorterade matbutiker(Kung Markattas).
 
Sesamolja är rik på antioxidanter och mineralrik, ja jag har flera gånger skrivit om den förr, och den absorberas fantastiskt fint av huden. Några droppar i ansiktet efter rengöring morgon och kväll är allt som behövs för att huden ska må fint. För tonårshud är den suverän -mycket bättre än att de ska köpa krämer som lovar det ena och det andra, men bara ger huden onaturliga kemikalier.
Dessutom ger den ett visst naturligt solskydd, och kan vara välgörande för eksemhud.
 
Inom ayurveda rekommenderar man en daglig morgonmassage(abyanga) av hela kroppen(även huvudet) med just sesamolja, för att få igång cirkulationen och göra huden mjuk och smidig. En mysig idé att prova om du har tid någon gång ibland kanske?
 
Att "mogna" sesamolja
Enligt ayurveda behöver sesamoljan mognas innan den används. Då värmer man upp oljan till ca 110-120 grader(använd termometer!). Låter sen svalna, och häller upp på små flaskor för enkel användning. Man rekommenderar INTE att förvara den i kylskåp, utan gör hellre lite mindre omgångar som räcker för ett par veckor. Själv har jag haft min stående längre och den har hållt sig jättefin. Den är faktiskt väldigt hållbar.
När man sen använder den så kan man för bästa effekt värma upp sin lilla flaska med olja under varmvattenkranen. En varm sesamolja tas upp ännu bättre av huden.
 
Sesamolja i maten
Har du ekologisk sesamolja hemma så har du dessutom en jättefin och nyttig matolja, att tex woka med, eller det du tycker den passar till! Den har en läckert nötig smak/karaktär.
Sådana här små plastflaskor kan man köpa på apoteket eller större matbutiker, att hälla upp sin olja i. Flaskan är lätt att förvara och att värma upp under kranen innan användning.
OBS, om det verkar krångligt att värma upp den varje gång, så fungerar den finfint ändå!
 
 

själensträdgård.blogg.se

I själens trädgård kan vi odla det som är gott och berikande i våra liv. Vi kan så små frön av drömmar inom oss att växa och bära frukt. Vi kan rensa bort ogräset i våra sinnen, eller upptäcka att vissa ogräs i själva verket är fantastiska nyttoväxter! Låt oss på bästa sätt ta hand om vår själ, vår kroppsliga boning, våra medmänniskor, vår jord, vår trädgård.

RSS 2.0